Like
‘It’s like – you know – everybody does it’ meent Caroline – de Amerikaanse uitwisselingsstudent – als ze gevraagd wordt naar cyberpesten bij haar op school.
In de schoolmusical ‘Like’ besluit de schoolkrant-redactie te onderzoeken hoe het met het internet gedrag van hun schoolgenoten staat. Ze willen weten hoe een roddel zich via internet verspreidt. Bodil – het uiterst zelfverzekerde meisje die de cartoons voor de schoolkrant tekent – biedt zichzelf aan als degene over wie de roddel verspreid mag worden. Immers: zij hebben de roddel bedacht en zo’n vaart zal het toch niet lopen..?
Maar dan blijkt dat dingen soms hun eigen leven gaan leiden. ‘Like’ is een actuele schoolmusical over internet, over de mooie kanten, maar zeker ook over de gevaren die er loeren. Of zoals Annemarie (de hoofdredactrice van de schoolkrant) aan de directrice uitlegt: ‘Internet is één grote stad. Een oneindig grote stad…. Waar niets is wat het lijkt. (…). Elke stad heeft wel een plek waar je niet na het donker rond wil hangen… Dus waarom dan niet in deze grote stad? Elke stad kent ongure figuren… dus waarom niet in deze stad? Het lijkt minder erg omdat er glas tussen zit. Of afstand. Maar niets is wat het lijkt, dus misschien ook dat niet…’
Een zeer actueel en serieus onderwerp (cyberpesten), gevat in heldere taal, op de juiste momenten een goede dosis humor en popmuziek.
Scholen wettelijk verplicht pesten aan te pakken – Nieuwsbericht | 25-03-2013 – Scholen worden bij wet verplicht om op effectieve wijze pesten tegen te gaan. Gepeste kinderen en hun ouders die op school geen gehoor vinden, kunnen in het uiterste geval terecht bij de Kinderombudsman. Nieuwe en zittende leraren worden ondersteund om pesten te voorkomen, te signaleren en aan te pakken. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en Kinderombudsman Marc Dullaert hebben vandaag hun gezamenlijke plan van aanpak tegen pesten gepresenteerd. De afgelopen maanden hebben zij hierover gesproken met Tweede Kamerleden, leerlingen, ouders, leraren, schoolleiders, maatschappelijke organisaties en experts.
En het bespreekbaar maken van cyberpesten is moeilijk gebleken. Omdat je het niet zìet gebeuren, het gebeurt immers online, terwijl het het slachtoffer danig onderuit kan halen, met alle gevolgen van dien. Het opvoeren van Like op uw school geeft u de juiste ingang om cyberpesten met en onder uw leerlingen bespreekbaar te maken.
Kosten
Een musical-pakket kost € 197,50 inclusief 21% btw en verzendkosten. En inclusief de opvoerrechten (voor een bepaalde periode binnen 1 jaar, op 1 locatie).
Praktische info
- Schooltypes: H/VWO – VMBO
- Doelgroep: 12 t/m 17 jaar
- Duur: VMBO-versie: ± 45 min – H/VWO-versie: ± 60 min
- Aantal rollen: ± 22 [kleinere of grotere spelersgroep? Een aantal rollen kan samengevoegd of uitgebreid worden]
- Rolverdeling: meisjes: ± 5-13 – jongens: ± 2-10 [Een flink aantal rollen kan zowel door een meisje als een jongen worden gespeeld]
- Aantal liedjes: VMBO-versie: 6-7 – H/VWO-versie: -7-8
- Disciplines: spel, zang, muziek, dans, decorbouw Mogelijkheid film/videoprojectie te gebruiken!
- Verschijnt: 3e week van augustus 2013 (voor scholen in de Regio Zuid is het mogelijk om het basispakket medio augustus te ontvangen, zodat u al wel aan de slag zou kunnen. Wilt u dat? Geef dat dan aan bij de opmerkingen op het bestelformulier)
Tekst
Like tekstfragment (pdf)
Audio
Video
Extra info
Zie Wikipedia: cyberpesten